KLIKGODBID - HUNDETRÆNING PÅ SJÆLLAND

Hvornår har man et indkaldsproblem?

28/7/2017

 
Jeg kan lige så godt indrømme det: Mit navn er Randi og jeg har et indkaldsproblem med min hund!
Det er Simba der giver mig problemer og det har taget mig ca 1½ år rigtigt at erkende det. Det lyder måske underligt, for det er vel let at se: kald på hunden, hvis den kommer virker indkaldet, hvis den ikke kommer virker det ikke.
Så enkelt er det ikke helt, for Simba er næsten altid tæt på mig også når han løber løs og han løber ikke som sådan væk. Bevares, han kan da lige løbe uden for mit synsfelt et øjeblik, men han er hurtigt tilbage. Han kommer også når man kalder, men han skal måske liiige snuse, løbe, tisse eller andet inden han kommer.
Han er en sød hund, som generelt ikke opsøger fremmede hunde, mennesker eller æder folks børn eller husdyr. Derfor er jeg ikke så bekymret, hvis han lige er ude af syne et sekund. Dette er helt modsat min tidligere terrierblanding, som opsøgte og dræbte katte, kaniner, høns mm og som på ingen måde var venlig overfor andre hunde. De gange hvor hun stak af og ikke kom på indkald var hun væk i flere forfærdelige minutter og en gang i flere timer. Der var jeg ikke i tvivl om at jeg havde et seriøst problem med mit indkald.

Hvorfor er det så et problem, at Simba ikke kommer pronto når jeg kalder?
Det er det sådan set heller ikke, når det kun drejer sig om gåture på stranden, engen eller andre steder hvor vi ikke forstyrrer nogen.
Hvis ikke jeg tager affære vil det formentlig udvikle sig yderligere. Grunden til han ikke kommer med det samme er, at han finder noget der er en bedre forstærker end den jeg har og at han finder ud af, at han har fri adgang til alle de skønne forstærkere i verden uden først at komme til mig.
Et andet problem (for mig) ved hans adfærd er, at når han ikke kan komme på et indkald, kan han heller ikke lave en lydighedsøvelse når jeg beder ham om det. I hvert fald ikke hvis der lige er et eller andet der er mere spændende.
Det er lidt problematisk, for når man konkurrerer i lydighed får man altså ikke tre eller fem forsøg til at lave øvelsen. Man får ét!
Og hvis hunden i stedet for at tage springet, løber ud og bader i en sø eller i indkaldet vælger at grave efter en mus i stedet for at komme helt ind (tænkte eksempler, selvfølgelig!), så får man karakteren 0 i øvelsen.

Måden at få indkaldet tilbage er at administrere hundens adgang til belønninger. Det lyder nemt, men det er det bare ikke; for det første ved jeg ikke altid hvor belønningerne er placeret. Hvis det fx er et spor af hare eller en plet hvor en anden hund har tisset, opdager jeg det først efter hunden. For det andet kan jeg i mange tilfælde kun styre hunden, ikke belønningerne.
Jeg kan tage hunden i snor, men hvis der pludselig løber en kat tæt forbi, er det en kæmpe forstærker, selv om hunden måske kun når to-tre galoptrin efter katten (inden jeg får grebet fat i en lygtepæl og stoppet jagten), er det en federe end næsten alt det jeg kan tilbyde hunden.
Derfor er det vigtigt i noget tid at forsøge at lave træningssetups, hvor beløningerne kan styres. Det kan være noget med en kanin i bur, en venlig og lydig hund, et par rådyreklove, et skind og kunstig rådyrelugt, nogle hjælpsomme figuranter alt afhængigt af hvad den enkelte hunds indkaldsproblem er.
Samtidig er det vigtigt, at hunden får motion og mental aktivering, så den ikke har en masse overskudsenergi.
Mens man administrerer hundens verden på denne måde kan man bruge noget af træningstiden på at træne selvkontrol omkring de belønninger man kan styre (fx mad og legetøj), at lave så mange succesfulde indkald som muligt på steder uden forstyrrelser og at sætte alt hvad man kan ind på "relations-kontoen" eller med andre ord: at lære hunden, at man er til at stole på og at i nærheden af mig sker der mange sjove aktiviteter og lege. En aktivitet kan være træning af forskellige øvelser, det er ligegyldigt om det er små lydighedsmomenter, tricks eller koropskontrolsøvelser, bare det er sjovt for hunden og der er masser af belønninger i træningen.'

For mig og Simba indebærer det, at administrere tilgangen til belønninger også, at vi må indstille træningen af de frie øvelser og dermed også konkurrencer i DcH programmet. De frie øvelser er øvelser, hvor hunden skal løbe væk fra ejeren og bruge  søge noget med menneskefært.
Det kan Simba sagtens, men så længe hans indkald er som det er nu, er sandsynligheden for at han i stedet vælger at gå efter en anden duft for stor. Hvis (når) han vælger øvelsen fra og en anden superduft til, kan jeg intet gøre. Han henter en fantastisk belønning, mens jeg står med armene langs siden og håret i postkassen.
Derfor skifter Simba nu karriere og kaster sig over noget trickstræning og dogdancing, så må vi se hvor det bærer hen og om vi skifter tilbage når det går lidt bedre med indkaldet.

Hvis du også gerne vil træne mere indkald, så hold øje herinde og med facebooksiden.
Jeg slår to intensive indkaldskurser op her i efteråret: et  på hverdagsaftner (onsdag) og et søndagshold. Begge starter i september, datoer følger snart.










0 Kommentarer

Hjemmelavede godbidder

7/7/2017

 
Hvorfor dog bruge tid og energi på at lave sine egne godbidder?
Jeg gør det blandt andet fordi det er vældig meget billigere end kvalitets-købegodbidder, særligt fordi vi har æg fra egne høns, samt indmad fra høns, ged og kanin, som vi ellers ikke ville få brugt.
Hvis man har en allergihund, eller bare gerne vil vide hvad hunden får af sukker, farvestoffer mm kan hjemmebagt også være en god ide.
Det er ikke svært at lave sine egne lækre hundegodbidder og man kan finde masser af opskrifter på nettet. Her kommer mine opskrifter og erfaringer:

Bageudstyr
Man skal selvfølgelig have en ovn og nogle plader eller bradepander.
Jeg forsøgte mig først med bagepapir på pladen, men det er som om det altid er lidt for småt. Da dejen er ret flydende giver det fare for beskidte bageplader.
På et tidspunkt fandt jeg sådan en silikonemåtte med kanter og efter godbidderne var bagt klippede eller skar jeg dem ud i mindre stykker. Det fungerede fint, dog bliver godbidderne lidt store i det. 
Efter hat have brugt silikonemåtten nogle gange fik jeg den geniale ide, at skære godbidderne ud med en pizzaskærer - det resulterede i, at mit fine bageundelag blev klippet i strimler :-)
Nu har jeg købt en måtte med en masse huller i, med en diameter på ca 1 cm.
Den er rigtig smart og giver omkring 500 bittesmå runde godbidder.

Picture
Opskrifter
Jeg er ikke verdensmester i at bruge en opskrift, jeg tager lidt af det jeg har og så ser jeg hvordan det bliver. Heldigvis er mine hunde meget taknemmelige aftagere af alle godbidder :-)

Min grundopskrift er
Kød/fisk (her kan man bruge kogt kød af forskellig slags, indmad, en dåse tun, en dåse makrel, en bakke leverpostej og sikkert 100 andre ting)
Æg
Vand
"Mel" (her kan man bruge kartoffelmel, hvedemel, rismel, tapiokamel, HUSK-fiber, fuldkornsmel og sikkert meget andet)
Evt blendet frugt eller grønt
Evt lidt salt

Start med at findele kødet, hvis du bruger en bagemåtte med huller, skal det være meget findelt. Hvis du bruger rent kød eller indmad, er det lettest at koge kødet først og derefter mose eller blende det med lidt vand.
Rør æggene i.
Hvis jeg har noget frugt (banan, æble, mango, melon) blender jeg også det og putter i nu.
Dejen skal være ret flydende, hvis den er for fast så tilsæt vand til den er som en god brun sovs (Okay, det er vist ret forskellige meninger om hvordan en brun sovs skal være, men det skal ikke være så tykt så det skal skæres ud og noget tykkere end vand). Hvis dejen bliver for tyk, er det svært at få den ned i hullerne i bagemåtten. Derudover bliver godbidderne lidt tørre og smuldrende i det. Hvis dejen er for tynd, skal de bage lidt længere og bliver lidt mindre.

Min erfaring er, at tapiokamel og kartoffelmel giver sådan lidt gummiagtige godbidder, som ikke smuldrer og andre meltyper giver lidt mere kage-agtige godbidder.
Hvis jeg har brugt ferskt kød eller indmad tilsætter jeg ½ tsk salt.

Når man putter massen i bagemåtten, er det en god ide at spare på dejen. Hvis man putter for meget i, kommer godbidderne til at hænge sammen. På billedet herunder ses en måtte med for meget dej på og til højre et billede af en portion makrel i tomat-godbidder.
Bages på 150 grader i ca 20 min
Picture
Picture
Hvis man savner opskrifter og kan lidt tysk, kan jeg i høj grad anbefale facebookegruppen "BackmattenFreaks-Rezepte für Hundekekse". Der er 100-vis af opskrifter og ideer inde. Derinde har jeg blandt andet fundet nedenstående opskrift, som er en af mine hundes favoritter.

Oste-godbidder
3 æg
en lille bakke flødeost
50-70 g parmesan.

Parmesanen skal rives fint (hvis man ikke har købt noget der allerede er revet) og det hele blandes sammen og puttes i bagemåtten.



3 Kommentarer

    Randi

    - en hundetræningstosse

    Archives
    ​

    Juli 2018
    Marts 2018
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Marts 2017
    November 2016
    Juli 2016
    April 2016
    Marts 2016
    Januar 2016
    December 2015
    November 2015
    September 2015
    Juni 2015
    Februar 2015
    Januar 2015
    Juni 2014
    April 2014
    Marts 2014
    Februar 2014
    Januar 2014
    November 2013
    Oktober 2013
    August 2013
    April 2013
    Marts 2013
    Februar 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012
    August 2012
    Juli 2012
    Juni 2012
    Maj 2012
    December 2011
    Oktober 2011
    August 2011
    Juli 2011
    Juni 2011
    Maj 2011
    April 2011
    Marts 2011
    Februar 2011
    Januar 2011
    December 2010
    November 2010

    Categories

    Alle
    Agility
    Baglænskædning
    Burtræning
    Burtræning
    DcH
    Dogdancing
    Felter
    Forstyrrelser
    Freestyle
    Fri Ved Fod
    Fvf
    Grundfærdigheder
    Heelwork To Music
    Hjemmelavede Godbidder
    Htm
    Hvalpe
    Hvalpetræning
    Impulskontrol
    Indkald
    Journal Club
    Klikker
    Klikkertræning
    Klikkertræning
    Klikkertræning
    Lineføring
    Lydighed
    Manners Minder
    Plads
    Positiv Forstærkning
    Positiv Forstærkning
    Positiv Træning
    Positiv Træning
    Rally
    Ressourceforsvar
    Robin
    Selvkontrol
    Slalom
    Soko
    Træning
    Vippenedslag

    RSS-feed

randi@canis.dk
+45 60 897 697
  • Forside
  • Om
  • blog
  • Aktuelle kurser
    • Brain work
    • Færdighedsprøve 1 (Online)
    • Dygtig hund, hver dag
  • Træning
    • Betingelser
    • Hvad er belønningsbaseret træning?
    • Artikler >
      • Familiehundens kompetencer
      • Positiv forstærkning - Hvorfor er det så svært
      • Agilitytræning uden redskaber, 1
      • Tricks >
        • Elefantøvelsen
        • En hund i en skål
        • Bakke
  • Onlinekurser
    • April 2019 FP1 >
      • Det praktiske
      • Lektion 1 - Det grundlæggende
      • Lektion 2 - Bakke
      • Lektion 3 Giv pote og hagetarget
      • Lektion 4 Twist
      • Lektion 5: At sætte signale på og lidt heelwork
      • Lektion 6: Løb til target
      • Lektion 7 Cirkle om fører
      • Lektion 8 Spring over stok
      • Lektion 9 Cirkle om stok
    • Februar 2019 FP1 + 2 Online >
      • Alt det praktiske
      • Lektion 0 Targetøvelser
      • Lektion 1 - Bakke
      • Lektion 2 Giv pote og hagetarget
      • Lektion 3 Twist
      • Lektion 4 Signaler (og lidt heelwork)
      • Lektion 5 Bliv på target
      • Lektion 6 Slalom mellem ben
      • Lektion 7 Cirkle om fører
      • Lektion 8 Sid pænt/beg
      • Lektion 9 Spring over stok, spring over kropsdel
      • Lektion 10 Cirkle om stok
      • Lektion 11 Arbejde med ryggen til
      • Lektion 12 Bukke
      • Lektion 13 Elefant
      • Lektion 14 Løft pote 3 s
      • Lektion 15 Heelwork
      • Lektion 16 Hoved i spand
  • EasyDogs
  • Forside
  • Om
  • blog
  • Aktuelle kurser
    • Brain work
    • Færdighedsprøve 1 (Online)
    • Dygtig hund, hver dag
  • Træning
    • Betingelser
    • Hvad er belønningsbaseret træning?
    • Artikler >
      • Familiehundens kompetencer
      • Positiv forstærkning - Hvorfor er det så svært
      • Agilitytræning uden redskaber, 1
      • Tricks >
        • Elefantøvelsen
        • En hund i en skål
        • Bakke
  • Onlinekurser
    • April 2019 FP1 >
      • Det praktiske
      • Lektion 1 - Det grundlæggende
      • Lektion 2 - Bakke
      • Lektion 3 Giv pote og hagetarget
      • Lektion 4 Twist
      • Lektion 5: At sætte signale på og lidt heelwork
      • Lektion 6: Løb til target
      • Lektion 7 Cirkle om fører
      • Lektion 8 Spring over stok
      • Lektion 9 Cirkle om stok
    • Februar 2019 FP1 + 2 Online >
      • Alt det praktiske
      • Lektion 0 Targetøvelser
      • Lektion 1 - Bakke
      • Lektion 2 Giv pote og hagetarget
      • Lektion 3 Twist
      • Lektion 4 Signaler (og lidt heelwork)
      • Lektion 5 Bliv på target
      • Lektion 6 Slalom mellem ben
      • Lektion 7 Cirkle om fører
      • Lektion 8 Sid pænt/beg
      • Lektion 9 Spring over stok, spring over kropsdel
      • Lektion 10 Cirkle om stok
      • Lektion 11 Arbejde med ryggen til
      • Lektion 12 Bukke
      • Lektion 13 Elefant
      • Lektion 14 Løft pote 3 s
      • Lektion 15 Heelwork
      • Lektion 16 Hoved i spand
  • EasyDogs